Sider

onsdag 30. mars 2011

Müsli til mor!

Av alle steder så har jeg funnet denne oppskriften i ALLERS,
og det i seg selv er morsomt, for jeg har aldri kjøpt det bladet før. Men alt som handler om mat er av min interesse, så når denne fristende blandingen lyste mot meg i butikken klarte jeg slettes ikke å motstå. Jeg KJØPTE Allers for aller aller første gang :-) hihihi... Og i disse lavkarbo tider faller den nok i smak hos mange,selv elsker jeg yoghurt, og denne var rett og slett DIGG! 


Fra Allers

Slik gjør du:

1) Sett på ovnen på 200 grader

2) Bland sammen følgende:
- 1 dl grovhakkede valnøtter (eller hasselnøtt/ mandler)
- 1 dl sesamfrø
- 1 dl solsikkekjerner
- linfrø
- 1/2 kokosflak
- 1/2 dl rapsolje
- 1 dl vann
- salt (kan sløyfes)





*strø alt ut i en bakepapirkledd langpanne,
og rist det i ca 15 min
(jeg hadde det inne i litt over 20min)



Følg godt med slik at det ikke brenner seg fast.

Avkjøl helt og oppbevar i en tett plastboks.

Nytes over en skål med naturell yoghurt,
hell litt flytende honning over det hele
 og et lite dryss med kanel <3




     
Nam!





mandag 28. mars 2011

" Dro på jentetur med kanarifugl i bur"

Heidi, Therese & Ann Kristin

Jeg svever på en rooooosa sky :-)
For i helgen var jeg på en fantastisk jentetur på Gaustadblikk, Rjukan i Telemark.
Det er balsam for sjelen og gir utrolig overskudd på tross av sene timer.
Det innebærer bøttevis med latter, ja faktisk slik at jeg ble støl i magen på søndag, 
mye god mat og drikke.
Deilige timer i solen, skarpslipte carvingski og nypusset humør, ingenting kan måle seg med det.

Det er virkelig noe eget ved kvinner på tur, man blir liksom ikke sur.
Vi kaster fra oss ansvar, morsoppgaver og trøtthet hjemme, og reiser avgårde yre av forventing om å sove lenge, spise godt, tre på kosedress og skravle slik som bare kvinner kan..
Alt dette ble innfridd på helgens tur.
Selv en aldri så liten sangstund ble det plass til (?) og vi synger IKKE i kor!

For å oppsummere helgen kan jeg sitere en av mine reisevenninner,
" JEG ER I KJEMPEFORM"......men dønn sliten, på en god måte ;-)
GRY

onsdag 23. mars 2011

En ny verden har åpnet seg for en "enkel husmor...."

Dette er neppe den nye "smårutete"..... men målet mitt er å bruke dette som en slags oppskriftsbase for gode oppskrifter og matråd.
Jeg er mat & helselærer på en barneskole og stortrives i den rollen, og digger det faktum at jeg kan lære elevene mine å blande eget "tacokrydder", la dem få lukte og smake på friske urter, og åpne sansene deres.
Det er en fantastisk god følelse når de takker for at jeg lærte dem å like ting de aldri før hadde tort å smake på. Og alle gode innspill mottas med takk. Jeg ønsker at vi alle kan dele gode ideèr for hjemmebruk eller skolebruk. Det er nok mange som sitter på en hel del gode eksempler på "en liten persilledusk"

Forøvrig er mine egne barn der hvor de av og til ber om å få "normal" mat ;-) hehehe...........ja noen må jo teste alt det rare jeg serverer. Med det sagt skal det komme mere her for dem som er interessert, og bedre blir det når jeg lærer meg å bruke disse sidene mere effektivt. Jeg føler meg litt som elefanten på glassmagasinet foreløpig :-) Men den som intet våger, intet vinner.

"Bananer i sjokoladepysjamas"

Oppskriften er hentet fra den SMUKKE dansk kokebok:
KRUTUGLER & KANELSNEGLER
 jeg fikk av en hjertevenn, og jeg simpelten elsker den.
Gjør som følger:

*Smelt sjokolade etter smak og behag
*del bananer i to på tvers (eller kjøp minibananer)
*stikk et halv grillspyd i den tykke enden
*dypp bananene i sjokolade
*rull den i ønsket strøssel som kokos, farget, krokan eller annet
*legg bananene på bakepapir i en plastboks som tåler fryseren
*frys dem min et par timer før den severes nærmeste "sjesne" småfolk
NYT!

torsdag 10. mars 2011

Magical Notre Dame


Jeg har alltid vært fascinert av arkitektur,
inkludert katedraler og kirkebygg.
Jeg er ikke religiøs, men er over snittet interessert i religion fra et kunstnerisk og historisk perspektiv,
for ikke å snakke om fra et filosofisk perspektiv.
Når jeg er ute å reiser er jeg derfor veldig interresert i å se de ulike katedralene verden har by på,
 og her er det mye å se på.
Det er jo dette som er kunstens vugge! 

Den siste jeg besøkte var Notre Dame i Paris.
Vi var så heldige å få den utrolige muligheten til å overvære nyttårsmesse der i fjor,
og det ble en magisk og nær ubeskrivelig opplevelse.
Jeg ble trollbundet av det magiske
samspillet mellom lys og skygger.
Sett på rolig musikk, demp lyset og dra på en reise...































....et ord: MAGISK!

WOW!!!!

Jeg er så utrolig fascinert og ydmyk over det faktum at min lille blogg i dag er lest av 400 mennesker!!!!
Det er jo helt vilt :-))) Det er med litt skrekkblandet fryd jeg lar det synke inn over meg. Hva har jeg å dele som er verdt å lese? Jeg håper jeg kan dele mer etterhvert, men har forløpig ikke "tid" til å prioritere flere innlegg enn det som nå faller inn. For dette er faktisk tidkrevende. Men veldig GØY!

Så, med ny KitchenAid i hus, et godt NIKON og en duganes PC burde forutsetningene ligge til rette. Det gjenstår forløpig å ferdigstille et soverom slik at malesakene kan hentes frem igjen. For målet for siden min var jo at jeg skiulle ha en plass å presentere "art, food and life..." etter forspørsel fra min svenske venn Jennie.

Jeg skal fortsett å legge ut ting og tang jeg synes er greit å dele. og ville sette umåtelig stor pris på om dere som faktisk gidder å lese mine rotete tanker, ville legge igjen en melding :-) 

På forhånd og etterhånd, TUSEN TAKK <3

lørdag 5. mars 2011

Smaken av Toscana

RISOTTO

Smaken av Toscana er viden kjent og elsket av mange, oss inkludert.
Denne boken fikk jeg i gaven av en god studievenninne,
og jeg elsker den.
Jeg har laget spesielt mye risotto fra denne boken også ulike supper.
Det er en fantastisk tomatsuppe der av ferske tomater,
som jeg lover å presentere senere. 
Men at vi for tiden har "dilla" på risotto
minnet min 6 år gamle datter meg på i dag...
"mamma dere skal alltid lage risotto når vi skal ha noe annet dere.."
Hmmm, vel vel så har vi det da...


Jeg landet på denne i dag:

 " Risotto de salsicce al finocchio"  Risotto med fennikelpølse!

Probemet var bare at jeg i dag ikke fikk tak i gode italienske fenikkelpølser (brødrene Brubakken i Kragerø lager dem).
Men jeg kjøpe en god chorizo, som er rik på smak, men den er feit så bruk halve mengden hvis du velger denne varianten.
Man kan også bruke skinke eller annen pølse.



Dette trenger du til ca 6 posj:

13 dl kylling- grønnsaksbuljong
2 dl tørr hvitvin
(jeg byttet ut 2 dl buljong og
koker inn vinen først for litt mere syrlighet)
125 gr smør (gjerne usaltet Tine)
450 gr italiensk fennikkelpølse uten skinn
1 liten gul løk finhakket
2 fedd hvitløk
1,5 dl italienske moste tomater (passata)
1 ss fennikkelfrø
1 ss timian (frisk) (1 ts tørr)
500 g risottoris Arborio eller Carnarolir
havsalt og nykvernet svart pepper
75 g nyrevet parmasan, pluss litt ekstra til servering
timiankvister til pynt hvis du har fersk urt i huset




Tørr hvitvin som passer godt i Risotto


Denne passer godt i glasset mens du tryller på kjøkkenet

.....yummi!


* Smelt smør i stor kjele eller høy panne
* Fres pølsene raskt og ha så i hvitløk og finhakket løk.
La det surre i 10 min til løken er myk.
*Tilsett tomater, fennikkel og timian, surres i 5 min
*rør inn risen og vinen og varm opp.

* Nå kan du begynne å spe inn buljongen øse for øse.
* Rør forsiktig til hver øse nesten er trukket inn i risen.
* Risottoen skal stå på svak varme og skal ikke bli tørr!!
tilsett heller mere buljong hvis den blir det.
*Risen skal være myk og kremet, men med fast kjerne.
det tar mellom 15- 20 min i koketid, men les tid på rispakken.
Smak til med salt og nykvernet pepper (bruk alltid det og ikke ferdig malt)
Legg på nyrevet ost og legg på lokk noen minutter.

Serveres i varme skåler, overdrysset med parmasan
og pyntet med grønt (jeg hadde ikke noe grønt i dag)

Denne retten har en sånn effekt på meg at jeg bare mååå ha MER,
så jeg spiser meg helt ut!
...men på tross av at jeg foretrekker den italienske pølsevarianten, 
 fungerte også dette og smakte digg.
Bellissimo <3

fredag 4. mars 2011

Pizza Theresola?

I min barndom eksprimenterte min mor med PIZZA med eple. Ikke med størst hell den gangen, men eplet faller ikke langt fra stammen sies det! Jeg har eksprimentert, feilet, prøvd, feilet igjen og står i dag som en ganske habil hobby-pizzabaker i hjemmet vårt. Jeg har vel nå en "pizzabakerfartstid" på rundt 10 år, og kan vel med hånden på hjertet si at den er blitt veldig god. Pizza er ønsket her i huset omtrent hver fredag, og da må det jo bli bra etterhvert?

I dag endte vi med to varianter. En barnevennlig, og en glutenfri voksen, men sett den sammen slik du ønsker selv.

Anyway, slik ble vår:

Deigen:
ca 10 dl hvetemel ( litt usikker her fordi jeg ofte slumper,
så ha i 6 dl først, og så spe i litt etter litt. sar noe til kjevlingen)
3 dl lunkent vann
2 ss god olivenolje
2 ts tørrgjær
1 ss provancekrydder eller annet etter ønske
en klype salt






Denne funker fint for glutenfri variant,
og kan "sprites" opp med litt krydder og god olje.






















* ha lunkent vann i bakebollen som er varmet i kjele, tilsett olje og gjær
* Spe i litt etter litt mel, salt og krydder
* rør til deigen er smidig og ikke klissete. Den skal "slippe" bollen når du knar/ elter.













*Dekk bollen til med plast eller et kjøkkenhåndkle på et lunt sted. Gjerne under en lampe på benken. Sett deigen til heving i ca 30 min, gjerne lengre hvis du har tid. Italienske bunner skal igrunn ha lite gjær (1ts) og goooood tid
(som italienere generelt?) Dette er en litt hurtigere variant.
Mens deigen står, kan du ordne med fyllet.














Tomatsaus:
* En boks hakkede tomater
(kjøp den italienske typer eller Biona, økologisk som klart er best,
men "man tager vad man haver"
* 1 ts Basilikum/ oregano (Hvis du har fersk bruker du mye mere,
og det er klart best)
* 1-2 fedd finhakkede hvitløk.
Hell alt i en blender og kjør det fint. La det gjerne står litt slik at smaken får "sette" litt.

Fyll:
* Chorizopølse i skiver (pepperoni funker fin, fint..)
* Kokt skinke
* Parmaskinke, Serranoskinke eller Spekeskinke (den norske er billigst) 
* Sorte oliven i ringer
* Fersk Mozarellaost i skiver, 2 stk.(den får du kjøpt i poser med lake. Hell av laken og skjær i tynne skiver. Spre den rundt, og den vil dekke ganske godt)

Når deigen er ferdig hevet, kjevler du den tynn og legg den på en glovarm stekeplate for å få en (Sett ovnen på 200 grader hvis du bruker varmluft og skal steke to pizza samtidig, ellers 225 grader hvis du skal bruke vanlig.)

* Ha på tomatsaus først, spekeskinke, chorizo, mozarella i skiver, og oliven.
Sett den i ovnen og stek i 15 min.

Yummi!
  
En barnevennlig variant med kun tomatsaus, skinke og ost denne gangen.














Nyt rykende varm og gjerne med frisk ruccola og rømmedressing på toppen.
Server med et glass lett italiensk rødvin, eller så smaker det fortreffelig med et glass iskald Cola!
Bon Apetit :-)



Hvem sier at LYKKE ikke kan kjøpes?

Den påstanden holder ikke mål, ihvertfall ikke for meg, i dag :-)
Jeg er nemlig den LYKKELIGE nye eier av en etterlengtet KitchenAid Artisan.
Nå er det bare å kokkelere mere...
I dag står italiensk pizza for tur, "from scratch".
Oppskriften kommer litt senere, men her presenterer jeg i første omgang
min nye "elsker" på kjøkkenet <3

I`m in love...

onsdag 2. mars 2011

Magiske øyeblikk

Har du ikke tidligere hatt sans for fotografisk kunst så bør du åpne øynene:
det er utrolig mange usedvanlig dyktige kunstnere der ute.
Ei jeg har lyst til å vise frem her, er kunstner av dimensjoner.
Hun har øye for det helt spesielle øyeblikket.
Hun venter på den perfekte bølgen, snubler over den rette steinen,
og ser det perfekte lyset.
Hun venter og venter, leter og leter. 
Jeg må med stor facinasjon si at jeg aldri kunne blitt så dyktig hvis man virkelig må være såååå tålmodig, for det er jeg så absolutt ikke.
 Hun er et stort kunstnerisk forbilde, som jeg også har hatt gleden av å bli litt kjent med privat.
Hun var min foreleser og veileder ved kunststudiet på HiV 2008- 20009.
Herdis Maria Siegert.
Se og nyt!

Venezia

Orkide

Gondolen, venezia

Lofoten

Lofoten

Lofoten
Alle fotografier av Herdis Maria Siegert