Sider

onsdag 27. april 2011

Brokkoli, Bacon & løkpai

"Det er ingen kjærlighet mer oppriktig, enn kjærligheten til mat." George Bernard Shaw
Et smakfullt og proteinrikt måltid som kjapt kan gjøres sunnere eller motsatt, avhening av hva du har oppi..Her er det bare å gotte seg med godsaker.
Og ja, den ferdige deigen er fullt brukanes i en travel hverdag ;-) Så her referer jeg kun til den...i dag!



bildet er lånt fra en bildenettbase.
 

Dette trenger du til ca 4 posj:

1 pk/ posj paideig
2 gule løk
1/2 brokkolibukett
1-2 pk skogsbacon i biter
1/2 pk cottage cheese
2 dl matfløte
3 egg
nykvernet pepper


Slik gjør du:

* Ta ut deigen av pakken og over i en form
* Prikke med en gaffel for så å forsteke deigen i 10 min på 180 grader
* Skrell, skjær i ringer og stek løken myk
* Skjær brokkoli i små bukketter og kok den noen få min
* Skjær bacon (evnt skinke for en magrere variant)
* Skjær i strimler og stek bacon
* Visp sammen egg, fløte, cottage cheese og pepper
* Ha brokkoli og løk over deigen
* Hell på eggeblandingen
* Dryss over bacon tilslutt, og gjerne noen finhakkede urter!

* Stek på 200 grader i ca 30 min (men følg med på at den bare skal være gylden..

Bon apetit!


mandag 25. april 2011

Påskekos

Vi har hatt en kjempefin tur på fjellet med gode venner.
Vi har laget påskelam med rotgrønnsaker og tomatmarmelade,
laget kopper, sprettert og hatt påskeeggjakt.
Oppskriften til påskelammet legger jeg bare en link til, fordi den er Lars sin:


.... det smakte helt fantastisk <3
 Gjestene måtte nesten gå og legge seg etterpå grunnet overspising :-)
Say no more...

Her er noen bilder av opplevelsene på denne turen:


bål hører påsken til, uansett vær..


en kopp blir til

gode øyeblikk

sprettertkonkurranse med selvlaget sprettert

påskeeggjakt

"Snuppa" vil jo også være med på morroa

Jakten er over, og byttet er nedlagt.

I trygge hender <3

herlige mennesker..

...og gode, gode venner!!
TAKK for turen!

tirsdag 19. april 2011

"No knead bread"

Lettere enn dette blir det ikke..
Alt du trenger er litt tid hjemme,
en natt og en formiddag for å være helt nøyaktig.

















Dette trenger du:

450 g hvetemel
50 g kruskakli
50 g linfrø
50 g sesamfrø
50 g solsikkefrø
1/2 ts tørrgjør
1 ts salt (gjerne havsalt)
1/2 ts sukker (bringer frem smakene og hjelper gjæren)
1/2 l kaldt vann


             
Slik gjør du:

* Bland alt det tørre med en sleiv, ha i vann og rør sammen lett.
* Dekk til og la det stå på benken i 12- 18 timer (over natten).

* Legg bakepapir på kjøkkenbenken og stør godt med mel på.
* Hell ut deigen og "brett" den sammen flere ganger.
* Rotèr deigen 90 grader og brett igjen.
* Bruk mere mel hvis det er klissete.
* Legg deigen med bretten ned, og la den etterheve ca 2 timer
* Etter ca 1 1/2 times heving, sett på ovnen på 250 grader


* Sett inn en ildfast form/jerngryte/ leirgryte med lokk samtidig og la den stå i 30 min (uten brødet).
* Ta så gryta ut på en rist  
* Hvelv deigen over i formen og rist den på plass slik at den "legger" seg






NB: MÅ HA LOKK SOM TÅLER VARME!!!

* Stek på nederste rille med lokk i 30 min
* Ta av lokk og stek videre i ca 15 min.





* Ta den ut og bank under
* HUL lyd er lik ferdig :

Voila!!
Dette brødet fikk
"bein å gå på..."
Oppskriften fant jeg her hos en annen svært ivrig:
 http://trinesmatblogg.no/2011/02/eltefritt-klibr%c3%b8d/

mandag 18. april 2011

Panna cotta, såååå godt`a...

Trenger denne desserten noen ytterligere presentasjon?



Dette trenger du:
(6 posjoner)

* 4 stk gelatinplater
* 2 stk vaniljestang
* 7 ½ dl kremfløte
* 2 ½ dl sukker


Slik gjør du:

* Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Skyll de godt og klem ut vannet.
Bringebærsaus:

* 1 pk (225 gr.) frosne bringebær (idag brukte jeg jordbær,
   og det fungerte utmerket med litt mindre melis)
* 100 g melis
* 2 ss sitronsaft

* Ha tinte bringebær, melis og sitronsaft i en foodprocessor, kjør til massen er glatt og sil den.
 
Server desserten med litt frisk bærsaus og bjørnebær. Bjørnebær får du kjøpt frosne hele året. Kan lages 1-2 dager før servering.
* Snitt vaniljestangene på midten, skrap ut frøene.
* Kok forsiktig opp fløte, sukker, vaniljestangen og innholdet i den.
* Ta det av platen, ta ut vaniljestangen, og rør inn gelatinen.
* Hell blandingen i seks små former eller glass. Avkjøl minst 3 timer før servering.
* Hell over bærene rett før severing, og pynt med en hvilken som helst urt.

Denne desserten er mild og god, og passert veldig godt etter PÅSKELAMMET,
sammen med en kopp mørkbrent kaffe, gjerne en god espresso <3

Selv skal jeg tilberede mitt påskelam på påskeaften etter oppskriften til Lars,
og den finner du her:


Bon apètit!

lørdag 16. april 2011

"Grys gulrotkake"

Kaken har fått navn etter ei veldig veldig god venninne ganske enkelt fordi jeg fikk oppskriften av henne. Men ryktet sier at oppskriften opprinnelig stammer fra en av byens godt etablere resturanter. Uansett en av de bedre kakene jeg har smakt, og passer godt i påsken :-)


Bildet er lånt fra en nettbase, da kaken min forsvant før jeg rakk å knipse ;-)


Dette trenger du:
liten langpanne eller stor og høy rund form.

4 egg
4 dl sukker- kan reduseres noe.

5 dl hvetemel
4 ts bakepulver
2 ts kanel
2 dl nøytral olje (jeg har redusert fra 3 dl som jeg synes ble vel mye)
500 gr grovt revet gulrot
1 dl pecan eller valnøtter (kan sløyfes)

*Stekes på 175 grader i ca 55-60 min (vanlig over/undervarme, ikke varmluft. Sjekk med en stekepinne etter ca 50min slik at den ikke blir tørr.)

Slik gjør du:

* pisk egg og sukker
* skrell og rasp gulrøtter
* bland inn alt det tørre
* bland inn olje
* ha i nøtter
* smør en form eller kle med bakepapir
* hell i røren og sett i forvarmet ovn
* bland glasur mens kaken steker















Glasur:

200 g philadelpia (+ 200 g ved langpanne)
50 g tinesmør (+ 50 g ved langpanne) ROMTEMPERERT!!
2 ts vaniljesukker
250 g Melis (evnt 500g som den med riktig søttann)
1 dl pecan/valnøtter til pynt


Miniassistentkokken er i gang med skrelling!





















 Yummi!

fredag 15. april 2011

påskekos



Det er duket for en god påske på Østlandet. Selv om jeg liker det dårlig, og er ei fjellgeit når det gjelder denne tiden av året, så må jeg tilstå at det faktisk kan bli ganske bra å ha en "hjemmepåske".
Vi skal lage MASSE god mat, pynt, kaker m.m.
Vi skal male lekestue ferdig, rake hage, sove lenge, beise veranda OG skvise inn en tur til Lifjell <3 Så dette lover bra....
Husk at denne tiden handler om å ta vare på hverandre, være lojale, rause og gode.

" Det er det kjærligheten gjør med deg, Sebastian. Den får deg til å tro at du kan fly hvis du vifter med armene, eller at du kan puste under vann hvis du konsentrerer deg hardt nok" -Abuela Lola-
Barna har plukket og arrangert til mamma <3
"Sukk hjerte, men brist ikke"


Kjæresten har "plukket" til kona si <3...sukk,
ja det skjer ikke hver dag,
 så jeg suger det til meg med all min kraft <3

Et nytt spill er handlet inn til hele familiens glede.
skal oppdatere dere på dom når det er innkjørt ;-)

En deilig, god, opplevelsesrik
og smakfull PÅSKE ønskes dere alle. LEV NÅ!

"Mat for sjelen..



Har du drømt deg bort på flukt med hovedpersonene i Cecilia Samartins roman Senor Peregrino, har du grått deg bort av skjebnene på Cuba i Drømmehjertet, hatt kjærlighetssorg med husholdersken i Salvadorena, og sist men ikke minst siklet sammen med Sebastian mens du leste Mofongo? Og er i tillegg glad i mat?

Da er dette boken for deg: Mofongo- mat for sjelen..av Cecilia Samartin.
Her presenterer hun sin kultur- og matarv med utgangspunkt i den sistnevnte romanen Mofongo. Den siste romanen handler i stor grad om Sebastian og mormoren Lola, og dere reise sammen. Knutepunktet er kjøkkenet til Lola. Uten videre forklaring presenterer jeg min første matoppleveklse fra denne nyinnkjøpte herligheten.

















"Arroz y gandules" eller
Puertoricansk ris med erter (6 posjoner)

Dette trenger du:

2 ss annattoolje (en mørk oransje olje, - du kan bruke en valig nøytral olje)
100 chorizo eller annen sterk pølse i skiver
100 røkt bacon i strimler
1 3/4 dl recaito (1 løk finhakket, 1-3 fedd hvitløk finhakket, 1 finhakket grønn paprika, koriander blandet med litt olje)
1/2 glass pimiento (stekte paprika) dette føyde jeg til fordi jeg ikke hadde grønn paprika til reciato.
1 boks gandules (pigeon peas) eller selskapserter
1 boks ca 400 g  hakkede tomater eller en boks tomatpurè + 2 dl vann
4 1/2 dl risottoris
10 dl vann
salt & pepper
















Slik gjør du:

Varm olje i en jerngryte eller annen tykkbunnet kjele.
Tilsett chorizo og bacon og stek i 2-3 min.
Tilsett recaito, tomater og gandules (erter) Selskapserter smaker litt mindre enn den andre varianten, hvilket du får tak i på en innvandrerbutikk.
Kok under omrøring i 5 min.
Tilsett ris og vann og legg på lokk. Demp varmen til middels og kok til vannen er borte.
Krydre med salt & pepper (husk å SMAKE!!!)
Sett platen på det laveste og la det trekke under lokk i 30 - 45 min.
(nå la jeg i ca 500g scampi på toppen som fikk trekke med de siste 10 min.) Gjerne marinert i chili og hvitløk i 30 min i forveien. Og toppet det hele med en dl hakket persille.

Pass på få med det sprø laget som legger seg i bunnen, når du serverer. Dette kalles pegao og er den mest smakfulle delen av rette og er elsket av alle ekte puertoricanere!
Jeg bekrefter herved at den er den beste delen ;-)

bruk ferske urter, de elsker vinduskarmen din nå :-)


" Det er magi vi skaper, ikke sant Abuela?"
"Nå ja, det er avgjort en måte å se det på" svarte hun tankefullt.
 "Eller kanskje det er magien som skaper oss"







tirsdag 12. april 2011

Laks på risottoseng med blomkålsdyne...

Lek med ord er en viktig del av oppskriftsverdenen, og hvem synes vel ikke det å leke er gøy! Men fra spøk til alvor, er du lei av hverdagsmaten? Og har lyst på noe som smaker litt og ikke kommer fra en pappeske? Prøv denne. Det er faktisk gøy å lage god mat. Også er det lett. Det er lettere enn du tror, og det er god hverdagsmat.


Dette trenger du:
til 4 personer


* 4 Laksefilèter (avhengig av str. Jeg brukte en hel filetside)
* Nykvernet pepper og basilikum
* 1 ss rapsolje

* 1 blomkålshode
* 2 dl fløte


* 1/2 rød paprika
* 1/2 rød løk
* 1 hvitløksfedd
* 100 gram smør
* 1 dl hakkede tomater
* 2 dl tørr hvitvin
* 1 l grønnsaksbuljong
* 350 g Arborioris (risottoris)
* Nykvernet pepper
* 1 ss Provance krydder

Slik gjør du:

* Smelt smør i panna
* Fres løk, paprika og hvitløk

* Ha i risen
* Ha i hvitvin og la det koke inn
  (kan sløyfes og erstattes med buljong)
* Ha i tomater
* Ha i buljong øse for øse,
  men la det koke inn mellom hver, ca 20 min
* dryss gjerne over litt ferskrevet parmasan hvis du har

* Smør en ildfast form
* Ha i laksefilèer
* Krydre med pepper og basilikum
* Stek i ovnen på 200 grader i ca 15 min
* kok blomkålsbuketter møre i fløte
* mos jevnt med stavmikseren
* smak til med litt salt & pepper


Anrett risottoen på tallerken, legg en laksefilèt på toppen, og avslutt med en god skje blomkålspurè!

Sunt, enkelt og godt,
m.a.o regne kinderegget :-) Nyt!

Vår, friske farger og bursdagskort

Her er et lite knippe bursdagskort i disse økonomisk tider
med støvete lommebok og mange bursdager :-)
Dessuten synes jeg selv det er SUPERHYGGELIG å få personlige, hjemmelagede kort:

Dette trenger du:

* Farget kartong, to ulike slag
* Piperensere i valgfri farge
* Fargede fjær
* Skolelim
* Sølv- eller gulltusj
* Paljetter

Slik gjør du:

* Klipp en avlang kartong på ca 15 x 30 cm og brett den til et kvadrat
* Klipp et kvadrat i ny farge på ca 13 x 13 cm og lim den midt på den først
* Skriv inn navn og år med sølvtusj på den minste kvadraten
* Tegn en enkel prikkebord rundt hele
* Ta en klatt lim nede i hjørnet og legg på 2-3 fjær i ulike farge hvis du ikke skal ha hjerte
* Ta ny klatt oppå for så i feste en paljett over stilkene til fjærene
* Legg kortet i press mellom et par tunge bøker til det hele er tørket
* Form et hjerte av piperenseren og tvinn litt nederst i hjørnet slik at den sitter
* Ta skolelim langs hele hjertets bakside og legg den ned der du ønsker på kortet
* ta evnt på en fjær ved siden av hjertet
* Legg kortet forsiktig i press

"Gratulerer med dagen kjære...."

Tirsdagssuppe

Jeg elsker supper, altså for å være ærlig elsker jeg MAT, og supper er en god del av det ;-)
Dette er en suppe med middelhavspreg, hvilket jeg er veldig glad i,
 og med enkle grep kan du sprite den opp til en søndagssuppe ved å gjøre den mere mektig.
 Ha f.eks i litt fullkornspasta.
Skulle du ønske en magrere hverdagsvariant bruker du en magrere kjøttdeig.
Jeg har ofte i en klatt med grønn pesto før servering for å gi den et ekstra kick.
Her MÅ jeg bare legge inn et sitat fra en elev:

"Therese, det er igrunn et under at du ikke er overvektig,
så glad som du er i mat" gutt 6.t

Ha ha ha ha så herlig, så ærlig, og så sant så sant.
Det handler vel om å skape en balanse i livet, mellom det å elske mat,
og være intelligent nok til å ikke overspise hver gang, samt trene litt.
Jeg er og blir en livsnyter!
Men det er suppe det handler om nå, tirsdagssuppe for å være helt korrekt.

Dette trenger du til 4 posj:
400 gr malt lammekjøtt
(eller svinekjøtt/ karbonadedeig)
1 stk løk
2 ss olje
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
2 ts provansekrydder
(basilikum, oregano, timian)
1 l kjøttbuljong (utblandet)
1 boks hermetiske tomater
(kjøp en god en, ikke first price....pliiiiis)
1 boks tomatbønner
5 dl grønnsaksblanding eller

1 lite brokkolihode i små buketter
2 røde paprika i biter
10 små champignoner (freses lett i panna først)
2 vårløk
1 finhakket hvitløk
(brunes sammen med løk og kjøttdeig)

Serveres sammen med godt fersk brød eller rundstykker evnt god pasta som topper bollen.

Alle foto av Therese E. Kaasene

Slik gjør du:

* Rens og hakk løk og evnt hvitløk
* Fres kjøtt og løk i en jerngryte eller stekepanne
* Tilsett krydder
* Ha i buljong, tomatbønner og tomater og la det koke opp
* Tilsett grønnsaker og la suppen trekke noen minutter

Voila....så enkelt og såååååå godt!


søndag 10. april 2011

HURRA

Jeg takker, bukker og smiiiiiler...
...over det faktum at bloggen min
idag har rundet 1000 treff!!
Tusen tusen takk til alle som tar seg tid til å titte innom!! Jeg er ydmyk og veldig stolt.

Og til dem som legger igjen en melding, SUPERT!!! Jeg digger det. Og vil gjerne har flere, kjente som ukjente.
Denne dagen må feires.



HURRA HURRA HURRA..............

"Michaels chokoladesvineri"

Jeg har tidligere presentert en oppskrift fra en aldeles skjønn dansk kokebok som heter Krudtugler & kanelsnegler, og her er et skattekammer for en matglad og kreativ husmor. Jeg har teste ut mange oppskrifter, men har fortsatt mye uprøvd. I dag falt valget på en delikat og søt fristelse.
Nemlig sjokoladekake. Og jeg elsker sjokoladekaker !















Dette trenger du:

2 egg
270 g sukker
4 ss kakao
1/2 ts salt
frø fra en vaniljestang
Revet skall fra en appesin
85 g mel
1/2 ts bakepulver
100 smeltet smør


Slik gjør du:

*Vask appelsinen godt i kaldt vann, og tørk den.
*Del vaniljestangen og skrap ut frøene.
*Pisk egg og sukker hvitt.
*Bland kakao, salt, vaniljefrø, appesinskall, mel og bakepulver, og bland det hele inn i eggemassen.
*Vend inn det avkjølede smeltede smøret til sist.
*Fordel massen i en smurt form















*Bak i forvarmet ovn på 180 grader i ca 20-25 min
*Kaken kan virke litt rå/ustekt når den taes ut, men den blir fastere når den kjøles ned.
*Den smaker utmerket med et enkelt melisdryss,
eller en kule god vaniljeis og en syrlig coulis av f.eks bringebær.............nam.

søndag 3. april 2011

Søndagssmoothie

Smoothie er to fluer i en smekk, sunt og veldig veldig godt :-)
En populær kos her i huset, og kan godt fylle opp som kveldsmat, alt avhengig av hva du putter i..

I dag ble det en "hva har vi i frysern?"- variant. Heldigvis har jeg en mor som drar på blåbærtur hvert år, så vi har alltid mye av denne antioksidantbomben på lager. Og det er jeg veldig takknemlig for. Takk mamma, blåbær er DIGG. Jordbær kjøper/plukker vi selv inn et par kasser av hvert år, og har også godt utover vinteren. Så da er det alltid noe å bruke.

I dag ble den slik:

100 g blåbær (frosne)
100 g jordbær (frosne)
1/2 - 1 banan i biter
4 dl melk

Kjøres i blender og nytes frisk og kald.
Ønsker du at den skal mette litt mere blander du bare inn 1 dl havregryn og bytter ut melk med biola eller drikkeyoghurt.

Nam nam..

lørdag 2. april 2011

"Mammas boller er de beste"


Det har jeg alltid sverget på, helt siden tidlige barneår. Og jeg vært bortskjemt, for min mamma er kjempeflink til å bake. Så jeg bruker selvsagt hennes oppskrift. Senest i dag :-) Og utrolig nok, mine bare sier også at mamma boller er de beste! De tør vel ikke annet..he he he.....

Slik er oppskrifen:

1 kg hvetemel (spe på underveis)
150 g sukker
100 g smør
1 pk gjær
1 knivsodd hornsalt .....men det har mamma og jeg blitt enig om
at det strengt tatt ikke er nødvendig.
ca 6dl melk
litt kardemomme
evnt rosiner etter valg.

Heves i 60 min, trilles ut i passende emner, jeg tok halve deigen til vanlige boller som ble penslet med egg, og resten laget jeg til skoleboller. Etter å ha trillet ut alle, satt jeg dem til heving igjen i ca 30 min. Et brett trykket jeg deretter ut et hull i midten av bollen med tommelen og fylte med vanijlekrem før steking.

Stekes i 12-15 min avhengig av din ovn, på 200 grader vanlig og 175 grader varmluft.

Til skoleboller trenger du:

vaniljekrem (evnt saus som du halverer mengden melk og kjøler ned helt etter koking.)
melis
revet kokos

















Etter steking har du på melisglaur rundt skolebollen og deretter dypper du den i en skål med kokos. Nytes best i godt selskap, med en god kopp kaffe, kakao med krem på en kald dag, eller iskald saft :-)  nam, nam, naaaaaaam...............

Italiensk Pizza la familia

Endelig er det er helg i igjen og Pizzatid. Ihvertfall her i huset.
Far og sønn er avgårde på skirenn og mor og datter lager pizza sammen,
du snakker om steriotypisk familie denne dagen :-) men det er helt greit.

Et lite glass tørr og hvit til voksenkokken.



Dette trenger du til deigen:

ca 800 g hvetemel
ca 5 dl lunkent vann
1 ts gjær
2 ss god olivenolje
litt salt

Bland vann, gjær, olje og litt av melet sammen, ha i melet litt etter litt. Mulig du må ha mere, så prøv deg frem.
la stå under et kjøkkenhåndkle til heving i ca 2 timer. Det er lite gjær i Italiensk pizza, og derfor må den stå lengre. Dette er for å få den tynne og sprø bunnen.



Dette kan du bruke til topping:
1 boks gode hakkede tomater (evnt med krydder)
1 fedd hvitløk
1 ts tørr basilikum eller dobbelt så mye hvis du bruker fersk
2 pk fersk mozarella
100 gr spekeskinke
1 dl gode økologiske oliven
pepperoni eller chozicopølse


Kjør gjerne tomatene med hvitløk litt i blender
hvis du vil ha en "smoothe" tomatsaus.
Spre det utover pizzaen(e).
Vi lager ofte to, en barnevennlig og en voksen variant.







 
Her er den klar til steking.
Legges rett på en forvarmet stekeplate for å få den crispi, yummi bunnen.




Min fabelaktige og motiverte assisentkokk
koste seg med å spise "bare litt" av toppingen.
Hehehehe...
"men en kokk MÅ jo alltid smake har du sagt mamma!!"


Assistentkokkens fantastiske resultat,
og hun har gjort alt selv bortsett fra deigen ;-)



Pizzaene stekes gjerne sammen i varmluft på ca 200 grader i ca 15-20 min. Dette er helt avhengig av din ovn, så følg med så de ikke blir for mørke. Overdryss den voksne varianten med frisk ruccolasalat, og sprinkle over en god pesto og et dryss ferskkvernet sort pepper! Nam nam...
En drink som får barna til å drømme om sommer og sol.



 
En mild og lett, Côtes du Rhône for de voksne.



Det er duket for en aldri så liten familiefest :-)