Sider

tirsdag 31. mai 2011

"mammas lille time....."

Pitatoast til kveldskos;

*Pitabrød med fullkorn
* Fersk mozarella
*2 skiver kokt skinke (gjerne spekeskinke)
* Noen blader hakket frisk basilikum
evnt litt grønn pesto.
* en liten runde i "sunnhetsjernet" (for et tøyste navn...ler)
...og en god kopp Chai latte :-)
og VIPS "mammas lille time" denne kvelden er reddet!


"La vita è bella"

onsdag 18. mai 2011

"Pavlova"

For dem som er vant med bløtekake på 17. Mai,
men har lyst på en tvist..prøv Pavlova, og du vil ikke angre!
Denne smelter garantert i munnen.

Dette trenger du:
Marengsbunn:
4 eggehvitter
1/4 ts salt
250 g sukker
2 ts maizena
1 ts hvitvinseddik

1 pk ferdig romkrem
3 dl kremfølte som piskes til krem
Friske bær som skylles og kuttes;
jordbær, bringebær og blåbær (evnt blå druer)
Resultat: Veeeldig fornøyde gjester!!!


Slik gjør du:
* Ha romtempererte eggehvitter i en ren og tørr bolle
* Pisk sakte med litt salt til det skummer seg
*Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne
* Når det danner seg hvite topper, ha i sukker litt av gangen
*Pisk til blandingen er myk og blank, og sukkeret er oppløst
* Ikke visp for lenge, for da blir det kornete
* Vend inn maizena og eddik med skje
* Tegn en sirkel på ca 22-24 cm (etter en kakeform) på bakepapiret
* Ha blandingen på, og form det som en kake
* Stek i ca 1 time til bunnen er sprø utenpå , og lyst kremfarget
*Skru av ovnen og la den kjøle seg ned i ovnen, til den er kald
* Ta den ut og legg den på et fat
(kan oppbevares tørt og mørk i kun et klede i ett par dager)

Ellers:
* Dekk med deilig romkrem eller vaniljekrem
* Deretter et lag vanlig pisket krem
* Og til slutt overøser du den med sesongens beste og friskeste bær :-)









".....flagget som vaier i vind"





Rørte tyttebær



Mammas hjemmelagede lapskaus



Det er deilig å være dansk, i Norge <3



Musserende

Gratulerer med dagen Norge!

søndag 15. mai 2011

En smak av Thailand

" Etter en god middag kan man tilgi alle, selv sine slektninger."Oscar Wilde


Her er det duker for en helaften med en smak av solens land.
Her deler jeg posjonen i to. 3/4 til  de voksne og 1/4 til barna...
Barnevennlige kyllingspyd faller alltid i smak.
For man spiser først med øynene!
   
Friske grønnsaker til woking



















Dette trenger du:
4 barneposj og 4 voksenposj


8 kyllingfileèr
2 maiskolber
1 hvitløk (?)
2 røde paprika
1 brokkoli
1 rødløk
2 pk eggnudler
3 dl Jasminris
2 bokser a 400ml kokosmelk
2-4 lime
2 pk runde sukkererter


Marinade:


6 ss olivenolje
Nykvernet pepper
1 ss honning
1 ss sambal oelek (chilipasta)
1 ss revet ingefær
1 ss hakket koriander
saften fra 1/2 lime


Dessert:
Jordbær og iiiiiiiiiiiis




Ovnsbakt mais og hele hvitløksfedd penslet med olje.
  






















































Slik gjør du:


Del kylling i strimler og legg den i marinade, helst noen timer før, gjerne en dag før.
Lag kyllingspyd av ca 1/4 av kjøttet (1 spyd pr barn holder)
Skyll risen flere ganger i rennende vann. Sett på platen på lav varme og kok etter anvisning.
Skyll og kutt grønnsaker i strimler, like store.
Del noen maiskolber i fire deler og legg på stekeplaten sammen med hele hvitløksfedd som alt blir penslet med marinaden eller bare olje. Hvitøken får en mild og søtlig smak og er DIGG å spise hele når de er bakt :-) Dette stekes på 160 grader i ca 15 min sammen med kyllingspydene.


Kok opp en stor kjele med vann og ha i nudlene. La de koke etter anvisning på pakken.
Kjøttet som er igjen stekes i pannen med marinade (og evnt mere valgfritt Thaikrydder)
Ha i sukkererter delt i to mot slutten av steketiden.
Stek i to posjoner for å holde temperaturen oppe i panna, ellers blir kjøttet kokt og ikke stekt.
Ta ut kjøttet og grønnsaker wokes lett i pannen, ta det ut og hold varmt under lokk.
Ha kjøttet tilbake og tilsett kokosmelk. La dette surre i 3-4 min til alt er gjennomvarmt.
Alt serveres med med en søt chilisaus og soyasaus på bordet,
og gjerne en god agurksalat!
   

  Marinert kylling stekes med sukkererter. Hell over kokosmelk.















ขอให้เจริญอาหาร!
(kŏr hâi jà-rern aa-hăan!)


.....eller god appetitt :-)


Frisk, kuttet lime
 




Friske jordbær serveres med vaniljeis






 Og ikke glem; GODE VENNER  til bords!


(Kan bruke en valgfri marinade du har hjemme på flaske,
men det er veldig lett å blande selv.)

lørdag 14. mai 2011

Jacob & Gabriel


Gourmet er ikke noe vi er bortskjemt på i Porsgrunn/Skiens området,
men endelig har noen tatt skjeen i en egen hånd og gjort noe med det.
Jacob & Gabriel er en ganske så nyetablert restaurant som kaller seg "Folkegourmet"
Og det ER gourmet.

Min kjære og jeg besøkte restautranten i går kveld,
og møtte ei særdeles hyggelig og informativ serviør.
Vi ble loset gjennom meny, valg og tatt hånd om på beste mulige måte.
Dette ble vi presentert for, og valgte:

ukens meny -

terrin av gris fra hjembu gård, med safran- og eplechutney og frisk salat

indrefilet av hjort med bringebærgastrique, nøtter, tørkede bær, brunt smør, nykål, jordskokkpuré og trøffelpuré

limeparfait med jordbærgazpacho og vårlig salat

Desserten som bestod av en smakseksplosjon av søtt & syrlig.

Les mer på deres egen nettside:
3 retter 390,-

Dommen er: Mmmmmmmmmmmmmmmm.....jeg vil ha MER!!!
Vi ble overrasket med en varm skogsoppsuppe med trøfelskum
for å kickstarte smakene.
Samt nybakt brød med diverese urtesmør, trøffelsalt m.m,
deretter en forrett bestående av gode, myke smaker og bobler til,
en hjortefilet som nærmest smeltet på tungen og en dessert som er en dronning verdig.
Ja, dette vil jeg ha mer av!!

Jeg beklager kvaliteten på bildet,
men det er tatt med et dårlig mobilkamera.
Jeg valgte å ha fokus på å nyte opplevelsen denne kvelden
og tok derfor ikke med Nikonen min,
for da hadde maten blitt kald før jeg ble ferdig å knipse ;-)

Jeg gir dere bare en smak av vår avslutning,
med en sterk anmodning om å ta en tur hit.

tirsdag 10. mai 2011

"Kanel i svingene"

Kjært barn har mange navn. Skillingsbolle, også kalt kanelbolle, kanelsnurr og kanel i svingene, er en tradisjonsrik boller som stammer fra Bergen, men som selges nå i butikker og bakerier over hele landet. Navnet kommer av at bollene i sin tid kostet én skilling per styk. (kilde: Wikipedia)

 
Alle foto av Therese E. Kaasene


 
Sjuklingen tar ansvar.

  
















Å være hjemme med et "for syk til å være på skolen, men for frisk til å bare ligge i ro" barn kan by på utfordringer for både liten og stor. Da er baking ei god "tidtrøyte". Sjuklingen fikk bestemme, og da ble det nettopp Skillingsboller. Bestefar kom kjørende med manglende ingrediens, MELK! ....og vips så var vi i gang.

Dette trenger du:
ca 40 stk (to brett)
Deigen:
* 1 kg hvetemel
* 200 g sukker
* 200 g smør (ikke margarin!!)
* 1 pk gjær
* 6 dl melk
litt kardemomme

Fyll:
* ca 100 g mykt smør
* 4 ss kanel
* 4 ss sukker
blandes sammen slik at det er mykt nok til å smøre utover deigen.

Topping:
1 egg sammenpisket
2 ss perlesukker


Slik gjør du:

* Smelt smør i en kjele
* Ha i melken og la den bli lunken (kroppstemperatur)
* Ha blandingen over i en kjøkkenmaskin og tilsett sukker, gjær, kardemomme og melet, litt etter litt.
* Bland noen minutter til deigen blir smidig og myk
* Dekk til med et kjøkkenhåndkle eller plast, og sett deigen lunt i 1 time, til den er dobbelt så stor.




  
Mens deigen hever kan vi røre sammen smør, sukker og kanel
og kanskje synge en trall...?
"bake kake søte, dyppe den i fløte.."



Ivrige barnehender klarer brasene

















Når deigen er klar deler vi deigen i to,
så kjevler vi ut en deig av gangen til et rektangel og så smøres godsakene utover.
(Evnt kan du trille den ende halvdelen til vanlige boller)
Rull deretter sammen til en lang pølseform og del den i slanke snurringer, ca tyve stk pr rull. Legg dem i 4x 5 stk på en bakepapir kledd langpanne, dekk med kjøkkenhåndkledet og hev i ytterligere 30 min.


Tålmodighet er en dyd!





































Sett nå ovnen på 200 grader

Før du setter inn kanelsnurrene kan du pensle dem med et sammenvispet egg, og drysse over litt perlesukker.

Stekes på 200 grader i ca 15 min (vanlig over/undervarme)
Hvis du bruker varmluft kan du senke temperaturen til 180 grader.
Sett brettet inn og vent.. Snart brer duften av søt bakst seg over hele huset, og munnen løper i vann...nam nam


Ingenting er som rykende fersk gjærbakst.

Nytes ute i solen på verandaen, med en god kopp kaffe.

 Velkommen inn!



mandag 9. mai 2011

Kyllingspyd med sopprisotto


God og smakfull middag med et hint av middelhavet.


Alle foto av Therese E. Kaasene
Dette trenger du
til 4-5 posj:

1 pk kyllingfileèr
1 fl provancemarinade
grillspyd



1/2 gul løk
1 fedd hvitløk
1 dl hvitvin
7 dl hønsebuljong (vann og to terninger)
1 dl revet parmasan
25 g smør eller 2 ss olivenolje
1 pk risottoris (jeg brukte den på bildet i dag)
 ellers Arborioris
1 pk bacon i små biter


Slik gjør du:

Skjær kyllingen i biter, tre dem på spydene og pensle dem med marinade.
La det gjerne få ligge noen timer hvis det er mulig.
Finhakk løken og hvitløken
Skjær bacon i biter

Sett på ovnen på 200 grader
og legg kyllingen klar på en langpanne med bakepapir
og sett det inn i ca 15-20 min


Smelt smør i en stekepanne
Fres løk, hvitløk og bacon sammen
Ha i risen, og rør den blank
Ha i vinen og la den absorberes
Hell så i kraften litt etter litt til alt er absorbert
Rasp over litt parmasan til slutt.
Server spydene oppå risottoen
og med en touch av grønt...
God appetitt!

Grove firkornbrød

Gode oppskrifter på grovt brød mangler det ikke på ute i cyberspace, og jeg har prøvd en god del. Denne er en av favorittene, og oppskriften fant jeg hos en velkjent matblogger, nemlig Trines matblogg: 
 http://trinesmatblogg.no/2011/05/trines-grove-firekornbr%c3%b8d/

Og den likte jeg godt, så derfor presenterer jeg den også her...



Alle foto av Therese E. Kaasene
 
















 Dette trenger du til tre brød:

  • 125 gram solsikkekjerner
  • 125 gram knuste linfrø
  • 125 gram sesamfrø
  • 125 gram rugkjerner (jeg brukte helkorn fordi jeg hadde det i skapet)
  • 5 dl kokende vann
 
















Slik gjør du:

Bland sammen ingrediensene, ha på plast eller lokk og la de stå på kjøkkenbenken et par timer, eller gjerne over natten.
Når kornene har trukket lenge nok finner du frem:
 

  • 7 dl vann, romtemperert
  • 25-50 gram fersk gjær eller 1/2-1 pakke tørrgjær
  • 1-1,5 ts havsalt (eller 1/2-1 ts vanlig salt)
  • 500 gram grovt, sammalt mel
  • ca 500 gram hvetemel

Tilsett deretter de øvrige ingrediensene, men kun halvparten av hvetemelet.
Kjør deigen i kjøkkenmaskin på lav styrke, til du får en jevn røre.
Spe på med resten av melet.
Jeg pleier å kjøre deigen i kjøkkenmaskinen i minst 10 minutter,
slik at den blir elastisk og fin.
Dekk til deigen med plast eller lokk og sett den til heving til omtrent dobbel størrelse.
Ha deigen på bakebordet og form tre brød som du legger i smurt brødform.
Pensle gjerne brødene med litt vann og rull de i en blanding av kornsortene du har i brødet.
La brødene etterheve ca 45 minutter eller til de ha fått dobbel størrelse.


Stek brødene ved 300 grader (eller maksimal temperatur hvis ovnen din har lavere makstemperatur) i ca 10 minutter.
Senk varmen til 200 grader og stek til brødene er gjennomstekt og har fått en fin og brun stekeskorpe, etter ca 25-35 minutter.
Du vet at brødet er gjennomstekt når det avgir en “dump” lyd når du banker lett på det på undersiden.
Ta brødene ut av formene og la de avkjøles på rist.



















Så gjelder det å vente passe lenge, til brødet er klart til å bli skjært i ,
og du kan nyte en herlig blings med kjempegodt og mettende godt brød,
som også har god holdbarhet.
Brødet egner seg godt til frysing.





Nybakt brød med rørte jordbær :-)

søndag 8. mai 2011

Ovnsbakt laks

Når du har annet å bruke tiden på enn å lage mat passer det go
det med mat som "lager seg selv", er sunt og som går raskt.


Laks med risnudler og linser

Alle foto av Therese E. Kaasene


SLIK GJØR DU:

Kok opp en romslig kjele med vann
Hakk 1/2 gul løk
Hakk 2 hvitløksfedd
Ha det oppi sammen med ca 200g linser
Kok i ca 25-30 min


"Spis deg halvmett,
drikk deg halvfull,
og du lever et århundre "

Sørg for å ha en laksefilèt i fryseren som du tar opp på morgenen.
La den tine i løpet av dagen, mens du er på tur,
jobb, eller pusler ute i hagen.
Del den opp og legg den på en smurt langpanne.
Pensle den med en blanding av olivenolje,
limesaft, honning, salt og pepper,
og dryss over noen hakkede urter.
Del 2-3 gulrøtter i lange staver,
 og legg mellom filètene og pensle dem også.
Ha det hele inn i ovnen på 180 grader i ca 8 min.


Kok så opp vann i en stor kjele
Ha i risnudler og ta det av platen.
La det trekke i ca 3 min
Hell av vannet og springle over litt
god olivenolje slik at det ikke kleber.

Hell av vannet på linser
Server alt pent dandert på en tallerken.

Nyt et sunt og godt måltid
mens du slikker sol på terrassen
med solbriller på,
og et glass iskaldt limevann.

Klem fra Therese :-)

lørdag 7. mai 2011

"Sneglekake for lækkermunde"

I anledning en invitasjon til grilling med to av våres aller beste venner, vil jeg jo gjerne ha med noe til vertskapet.....
En blomst ville jo falle i smak antar jeg, men med min søtmunn, og over middels matglade mage falt valget på denne danske fristelsen. Oppskriften har jeg i en bok jeg tidligere har presentert "Krudtugler & kanelsnegler" av Sif Orellana. Et deilig skattekammer av gode ideèr.


Alle foto: Therese E.Kaasene
















DETTE TRENGER DU:

Deigen:

250 g mel
125 g smør
50 g sukker
25 g gjær
1 egg
1/2 dl melk


Remonce:

100 g brunt sukker
100 g smør
2 ss kanel

Glasur:

2 dl melis
1-2 ss vann

 


















SLIK GJØR DU:

Bland gjær med lunken melk.
Smuldre smør med melet, bland så i gjær og melken.
Tilsett sukker og egg, og elt deigen godt.
Del deigen i to posjoner.
Kjevle ut den ene og dekk i en smurt liten langpanne/ ildfast fat (ca 35cm x 25 cm)
Bland remoncen mykt og smør halvparten over deigen i langpannen.
Kjevle den andre delen av deigen til et rektangel, og smør på resten av remoncen.
Rull deigen sammen og del den i 18 slanke "snegler"
Plasser sneglene over deigen med remonce i langpannen.
Dekk deigen til med et fuktig kjøkkenhåndkle, og hev i ca 1 time.
Pensle kaken med et sammenpisket egg og stek i ovenen på 225 grader i ca 12 minutter.
Men hold øye med den; sukkeret karamelliserer seg ganske fort.
Springle det hele med melisglasur...og Voila!
Jeg håper vertinnen og verten blir litt glad i meg i dag..