Sider

søndag 22. februar 2015

Low Fodmap- en ny måte å tenke på

Kosthold handler om livsstil, og livsstil handler om en måte å leve på som man velger selv.
Jeg har alltid tenkt at jeg har en forholdsvis sunn livsstil med fokus på sunn og variert mat, og hvor jeg lager mye "fra bunn av". Allikevel har jeg vært mye plaget med vond mage. Jeg fikk som 19åring diagnosen "Crohns sykdom" som i korte trekk handler om en irritert tarm. Jeg har ikke vært syk på mange år, men er ofte plaget med mye lyder, og luftsmerter. Dette har jeg ikke direkte koblet til diagnosen min inntil nylig. Jeg snublet tilfeldig over denne bloggen:
http://lyngstadernaering.no/fodmaps/ og i samme øyeblikk snudde livet mitt rundt! Jeg kan ikke forklare det på noen annen måte enn å si at jeg fikk en øyeåpner jeg sent vil glemme. EUREKA! Jeg ble nesten religiøs! (Bare nesten) Flere har det som meg, og ikke minst, DET ER HÅP. Jeg kan få en bedre hverdag etter så mange år med udefinerte problemer. En sosial sperre.

Jeg er over middels glad i mat, matlaging og ernæring generelt. Jeg er mat & helselærer, selvutnevnt foodie, foodnerd...ja you name it. Jeg har etter denne åpenbaringen kjøpt kokeboka til Julianne Lyngstad, lest utallige artikler, bla fra Monash University Australia, som var først ute med forskning og lanseringen på området. Og jeg har selv kommet godt igang med denne "dietten". Jeg liker ikke å kalle det diett, fordi dette handler om en livsstilsendring og ikke en kortvarig diett for å slanke seg.
LavFodmap handler om å kutte ut en rekke Karbohydrater som er tungt fordøyelige.

Hentet fra Lyngstads blogg:
"Matvarer som inneholder mye FODMAPs blir i liten grad tatt opp av tynntarmen og går mer eller mindre ufordøyet videre til tykktarmen hvor de kan trekke med seg vann. I tykktarmen tar bakteriene over nedbrytningen og danner gass. Hos personer med irritabel tarm, vil denne naturlige prosessen gi større utvidelse av tarmen, mer smerter, luft og ubehag enn hos friske personer.
HOVEDMÅLET MED LAVFODMAP-DIETTEN ER Å FÅ BEDRE KONTROLL PÅ IBS-SYMPTOMER!"
Flere sider med informasjon om du trenger bakgrunnsinformasjon:
http://mat-helse.no/2013/03/low-fodmap-dietten/

Oppskriftene som kommer videre i denne bloggen vil være rettet mot denne gruppen, dvs være allergivennlig, men kan selvsagt spises av alle. I utgangspunktet vil den være laktosefri og hvetefri.
Jeg elsker mat, og er veldig opptatt av at jeg ikke skal miste smaksopplevelsene eller gleden ved å lage mat fordi det settes noen begrensinger til vareutvalget. Men livsstil handler altså om valg, og jeg velger å ha det bra :-)