Sider

fredag 4. mars 2011

Pizza Theresola?

I min barndom eksprimenterte min mor med PIZZA med eple. Ikke med størst hell den gangen, men eplet faller ikke langt fra stammen sies det! Jeg har eksprimentert, feilet, prøvd, feilet igjen og står i dag som en ganske habil hobby-pizzabaker i hjemmet vårt. Jeg har vel nå en "pizzabakerfartstid" på rundt 10 år, og kan vel med hånden på hjertet si at den er blitt veldig god. Pizza er ønsket her i huset omtrent hver fredag, og da må det jo bli bra etterhvert?

I dag endte vi med to varianter. En barnevennlig, og en glutenfri voksen, men sett den sammen slik du ønsker selv.

Anyway, slik ble vår:

Deigen:
ca 10 dl hvetemel ( litt usikker her fordi jeg ofte slumper,
så ha i 6 dl først, og så spe i litt etter litt. sar noe til kjevlingen)
3 dl lunkent vann
2 ss god olivenolje
2 ts tørrgjær
1 ss provancekrydder eller annet etter ønske
en klype salt






Denne funker fint for glutenfri variant,
og kan "sprites" opp med litt krydder og god olje.






















* ha lunkent vann i bakebollen som er varmet i kjele, tilsett olje og gjær
* Spe i litt etter litt mel, salt og krydder
* rør til deigen er smidig og ikke klissete. Den skal "slippe" bollen når du knar/ elter.













*Dekk bollen til med plast eller et kjøkkenhåndkle på et lunt sted. Gjerne under en lampe på benken. Sett deigen til heving i ca 30 min, gjerne lengre hvis du har tid. Italienske bunner skal igrunn ha lite gjær (1ts) og goooood tid
(som italienere generelt?) Dette er en litt hurtigere variant.
Mens deigen står, kan du ordne med fyllet.














Tomatsaus:
* En boks hakkede tomater
(kjøp den italienske typer eller Biona, økologisk som klart er best,
men "man tager vad man haver"
* 1 ts Basilikum/ oregano (Hvis du har fersk bruker du mye mere,
og det er klart best)
* 1-2 fedd finhakkede hvitløk.
Hell alt i en blender og kjør det fint. La det gjerne står litt slik at smaken får "sette" litt.

Fyll:
* Chorizopølse i skiver (pepperoni funker fin, fint..)
* Kokt skinke
* Parmaskinke, Serranoskinke eller Spekeskinke (den norske er billigst) 
* Sorte oliven i ringer
* Fersk Mozarellaost i skiver, 2 stk.(den får du kjøpt i poser med lake. Hell av laken og skjær i tynne skiver. Spre den rundt, og den vil dekke ganske godt)

Når deigen er ferdig hevet, kjevler du den tynn og legg den på en glovarm stekeplate for å få en (Sett ovnen på 200 grader hvis du bruker varmluft og skal steke to pizza samtidig, ellers 225 grader hvis du skal bruke vanlig.)

* Ha på tomatsaus først, spekeskinke, chorizo, mozarella i skiver, og oliven.
Sett den i ovnen og stek i 15 min.

Yummi!
  
En barnevennlig variant med kun tomatsaus, skinke og ost denne gangen.














Nyt rykende varm og gjerne med frisk ruccola og rømmedressing på toppen.
Server med et glass lett italiensk rødvin, eller så smaker det fortreffelig med et glass iskald Cola!
Bon Apetit :-)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar