Sider

tirsdag 10. mai 2011

"Kanel i svingene"

Kjært barn har mange navn. Skillingsbolle, også kalt kanelbolle, kanelsnurr og kanel i svingene, er en tradisjonsrik boller som stammer fra Bergen, men som selges nå i butikker og bakerier over hele landet. Navnet kommer av at bollene i sin tid kostet én skilling per styk. (kilde: Wikipedia)

 
Alle foto av Therese E. Kaasene


 
Sjuklingen tar ansvar.

  
















Å være hjemme med et "for syk til å være på skolen, men for frisk til å bare ligge i ro" barn kan by på utfordringer for både liten og stor. Da er baking ei god "tidtrøyte". Sjuklingen fikk bestemme, og da ble det nettopp Skillingsboller. Bestefar kom kjørende med manglende ingrediens, MELK! ....og vips så var vi i gang.

Dette trenger du:
ca 40 stk (to brett)
Deigen:
* 1 kg hvetemel
* 200 g sukker
* 200 g smør (ikke margarin!!)
* 1 pk gjær
* 6 dl melk
litt kardemomme

Fyll:
* ca 100 g mykt smør
* 4 ss kanel
* 4 ss sukker
blandes sammen slik at det er mykt nok til å smøre utover deigen.

Topping:
1 egg sammenpisket
2 ss perlesukker


Slik gjør du:

* Smelt smør i en kjele
* Ha i melken og la den bli lunken (kroppstemperatur)
* Ha blandingen over i en kjøkkenmaskin og tilsett sukker, gjær, kardemomme og melet, litt etter litt.
* Bland noen minutter til deigen blir smidig og myk
* Dekk til med et kjøkkenhåndkle eller plast, og sett deigen lunt i 1 time, til den er dobbelt så stor.




  
Mens deigen hever kan vi røre sammen smør, sukker og kanel
og kanskje synge en trall...?
"bake kake søte, dyppe den i fløte.."



Ivrige barnehender klarer brasene

















Når deigen er klar deler vi deigen i to,
så kjevler vi ut en deig av gangen til et rektangel og så smøres godsakene utover.
(Evnt kan du trille den ende halvdelen til vanlige boller)
Rull deretter sammen til en lang pølseform og del den i slanke snurringer, ca tyve stk pr rull. Legg dem i 4x 5 stk på en bakepapir kledd langpanne, dekk med kjøkkenhåndkledet og hev i ytterligere 30 min.


Tålmodighet er en dyd!





































Sett nå ovnen på 200 grader

Før du setter inn kanelsnurrene kan du pensle dem med et sammenvispet egg, og drysse over litt perlesukker.

Stekes på 200 grader i ca 15 min (vanlig over/undervarme)
Hvis du bruker varmluft kan du senke temperaturen til 180 grader.
Sett brettet inn og vent.. Snart brer duften av søt bakst seg over hele huset, og munnen løper i vann...nam nam


Ingenting er som rykende fersk gjærbakst.

Nytes ute i solen på verandaen, med en god kopp kaffe.

 Velkommen inn!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar